Kontaktuppgifter

Nybrogatan 26, 114 39 Stockholm

Handgjorda knivar är ett hantverk som leder till både praktiska och ofta vackra resultat. Idag finns flera försäljare av handgjorda knivar i Sverige. De flesta butikerna drivs av enskilda tillverkare eller mindre företag, och finns att hitta både på nätet och fysiskt i form av fasta butiker eller till försäljning på marknader och dylikt.

Vem behöver en handgjord kniv?

Handgjorda knivar förknippas främst med jakt och fiske. Håller du på med något av detta finns det flera sorters knivar som du kanske använder, exempelvis knivar för att rensa fisk eller för att fånga vilt. Det finns också bra universalknivar som kan användas för flera områden inom jakt och fiske.

Är du inte intresserad av jakt och fiske men tycker om att vara ute i naturen och vandra, klättra, plocka svamp och bär eller campa? Även då har du nytta av en bra kniv. Med en kniv till hands kan du bland annat skära bort döda grenar, plocka svamp och skära av eller till rep efter behov. En kniv kan också vara bra för överlevnadssituationer, till exempel för att skära till förband för sår från ett klädesplagg.

Sist men inte minst säljer många tillverkare handgjorda knivar för matlagning. Oavsett om du har matlagning som ett intresse eller mest ser det som ett nödvändigt ont så kommer en bra kniv att göra det både enklare och roligare.

Fördelar med handgjorda knivar

Framförallt är en handgjord kniv mer personlig än en kniv tillverkad på fabrik. De är även gjorda med stor omtanke och varsamhet vilket innebär en hög grad av kvalitetskontroll. Många handgjorda knivar är dessutom väldigt vackra, med välformade skaft i läder, ben eller trä, och kanske en gravering på bladet. Hos vissa tillverkare kan du därtill anpassa din beställning och få en kniv gjord speciellt efter dina önskemål. Det kan handla om knivens utseende men också om sådant som gör att kniven är lättare och bekvämare att använda, till exempel om du är vänsterhänt eller har ovanligt små eller stora händer. Att stödja en hantverkare eller ett mindre företag är också en fördel för många.

Samiska knivar

Samerna har en anrik knivkonst, och flera samiska knivtillverkare säljer numera sina handgjorda knivar online. Äkta samiska knivar har ofta intrikata mönster ingraverade, varav vissa, som nåjdmönstret, är gamla traditionsenliga mönster som tagits upp igen efter att ha varit bortglömda. Skaften är ofta gjorda av renhorn, träslag som björk eller en blandning.

Share:

author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *