Kontaktuppgifter

Nybrogatan 26, 114 39 Stockholm

Stålrör är långa och ihåliga rör som är gjorda i stål. Tack vare att de är så praktiska och tåliga används de i en rad olika konstruktioner runt om i världen – har du koll på vilka? I den här artikeln kan du läsa om nio olika stålrörsfakta. Häng med!

1. Stålrör har många användningsområden

Det moderna samhället är delvis byggt av stålrör. Få byggmaterial är så mångsidiga som just dessa stålkonstruktioner. Nedanför följer exempel på hur rören används:

  • Vatten- och gasledningar
  • Skyddsrör åt elektriska kablar
  • Bilar (exempelvis avgasrör)
  • Cykelramar
  • Flaggstänger
  • Gatlampor

2. Rörledningar har en lång historia

Stålrörens historia sträcker sig egentligen långt tillbaka. Rörledningar har nämligen använts flera tusen år tillbaka, och då främst för att dra fram vatten till odlingarna. I det gamla Kina använde man exempelvis vassrör som vattenledningar. De gamla rikena i världen lärde sig till slut att tillverka rör i lera. Under antika städer hittar man därmed avancerade nätverk av rör. Vatten och toaletter har man haft länge!

3. Stålrör började tillverkas på 1800-talet

De första tillverkningsmetoderna för stålrör uppstod på 1800-talet. Då rörde det sig främst om svetsade rör, som man fortsatte utveckla svetsningstekniker för under hela århundradet (och än i dag).

4. Det finns främst svetsade och sömlösa rör

Rören kan ha olika utföranden. Svetsade stålrör är fortfarande en vanlig tillverkningsmetod, men den har fått konkurrens av så kallade sömlösa stålrör. Oavsett vilken tillverkningsmetod som används är den avancerad, då det är av yttersta vikt att rören håller tätt. Tänk dig att en del av rören ska klara av trycket på havets botten.

5. Sömlösa stålrör uppkom i slutet på 1800-talet

Även sömlösa stålrör uppkom på 1800-talet, men i slutet av detta innovativa århundrade. Man fann tekniker för att borra hål i stålcylindrar, och i en del av fallen kom man på hur man under upphettning kunde dra ut rören till långa stänger. Den här typen av sömlösa rör har använts flitigt inom bil- och cykelindustrin.

6. Miljontals ton stålrör tillverkas varje år

Rören fortsätter att vara lika populära i dag som på 1800-talet. Varje år tillverkas nämligen miljontals ton stålrör till olika bygg- och konstruktionsprojekt i världen.

7. Rören består av olika sorters legeringar

Järn är så klart en viktig komponent i stålframställningen och därför innehåller stålrör mer eller mindre av metallen. Men de utgörs oftast av järn i olika legeringar, som i kombination med aluminium, mangan eller titan.

8. En högre andel stål kan skydda mot rost

Ju mer stål som rören består av desto bättre rustade är de troligen mot rost. Stål är nämligen en tålig legering.

9. Aluminiumrör har en lättare vikt

Stål i kombination med aluminium skapar bra förutsättningar för rosttåliga lättviktsrör. Den här kombinationen används i ”mindre” konstruktioner.

Behöver du stålrör till något hemmaprojekt? Här är en leverantör som håller hög kvalitét på stålrör.

Share:

author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *