Kontaktuppgifter

Nybrogatan 26, 114 39 Stockholm

Har du hört begreppen ”canvas” och ”canvastavla” men är inte riktigt på det klara med vad det betyder? Det hela handlar om en typ av tyg som även går under namnet segelduk, som är väldigt tåligt. På grund av detta används det till en mängd olika produkter som skor, segel och tält med mera. Ytterligare ett användningsområde är till målardukar, där tyget spänns upp över en ram och målas på.

Canvas som material vid målning

Utseendemässigt utmärker sig tyget genom sin grovtrådiga väv, som har en tydlig textur. Detta kanske man skulle kunna föreställa sig vore en nackdel när det gäller målning, men faktum är att det är väldigt användbart. Den synbara strukturen ger materialet liv, och lyfter bara verket.

Strukturen – samt hållbarheten och spänsten – beror till viss del på vilket material som användes för att producera canvastyget. Bomull är den vanligaste typen av material, men det finns också canvas i linne och polyester. Linne är det dyraste materialet av de tre, men ger bättre kontroll för målaren; bra polyester ger dock bättre stadga, och bomull är billigare än de två övriga.

För dig som konstnär är det i de flesta situationer, där du målar i en vanlig storlek, lättast att köpa canvas som redan är uppspänt på en ram, men det går så klart också att spänna upp tyget på egen hand. Tänk då på att de olika typerna av canvas har olika spänst och styrka, och att de kräver olika ramar och är olika lätta att spänna upp. Polyester är till exempel ett material som – till skillnad från många ramar av trä – inte drar ihop sig eller expanderar särskilt mycket vid temperaturskillnader och luftfuktighet, och som därför kräver en mer stabil ram.

Dekorera med canvastavlor

I och med canvasdukens textur och kvalitet får canvastavlor en vägg att kännas levande på ett helt annat sätt än till exempel postrar gör. Utöver egna verk kan du köpa dels canvastavlor med tryck, till exempel av foton, och dels originalmålningar. Dessa går att köpa online, ibland direkt från konstnärer, och gör sig väl på väggen.

Det finns några olika tankesätt kring hur man ska tänka när man hänger upp tavlor. En del hänger bara upp en tavla, eller några stycken sida vid sida, för att ge varje tavla lika mycket fokus. Andra väljer att hänga upp flera tavlor och bilder i olika storlekar som ett kollage, vilket också kan vara fint – särskilt om de har någon tematisk gemensam nämnare.

Share:

author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *