Kontaktuppgifter

Nybrogatan 26, 114 39 Stockholm

Svenskar gillar underhållning i största allmänhet och cirkus är ett mycket populärt nöje i stora delar av landet. På landsbygden och småorter får man ofta vänta tills en turnerande cirkus slår ner sitt tält på orten för några lokala föreställningar varje år.

Cirkus i Stockholm är däremot lite mer tillgängligt. I huvudstaden finns det under många dagar om året möjlighet att gå och se någon turnerande föreställning. Men det finns också många andra möjligheter till upplevelser relaterade till cirkus. Här nedan kan du läsa om flera av dessa.

Cirkus Scott

Sveriges mest kända cirkus är gissningsvis Cirkus Scott från Stockholm. Cirkusen grundades på 1930-talet av familjen Bronett som fortfarande driver den. Redan från början var cirkusen tänkt som en turnerande verksamhet, både runt om i Sverige och i resten av Europa, men på grund av kriget så var alla föreställningar i Stockholm fram tills var över.

I början av 2000-talet gjorde cirkusen ett par års uppehåll på grund av dålig ekonomi. Men 2011 sjösatte man cirkusens verksamhet igen. Den här gången med ett fysiskt område område på Gärdet i Stockholm. Där har man sedan dess gett föreställningar både på vintern och sommaren och dessutom turnerar man delar av året.

Cirkus Cirkör

En så kallad nycirkus. Det betyder att de fokuserar på akrobatik och konstnärligt uttryck snarare än vilda djur och clowner. Cirkusen som håller till i Botkyrka i södra Stockholm och det har man gjort ända sedan starten på 1990-talet.

Förutom en turnerande verksamhet så driver Cirkus Cirkör också en pedagogisk verksamhet där man på högskolenivå kan läsa olika cirkus-relaterade ämnen.

Cirkus på Djurgården

Den byggnad på Djurgården i Stockholm som heter Cirkus är idag mest förknippad med konserter för huvudstadens invånare. Men precis som namnet antyder så byggdes Cirkus för att inhysa turnerande cirkusar i en fysisk byggnad.

Den nuvarande byggnaden uppfördes på 1890-talet men redan i början på 1900-talet började man att ibland använda Cirkus till annat än just cirkusföreställningar. Som till exempel konserter och dansföreställningar.

Cirkus Skansen

Bara ett stenkast från nyss nämnda Cirkus ligger friluftsmuseet Skansen. Inne på skansen huserar Cirkus Skansen. Du hittar verksamheten i Bragehallen som tidigare var en ölhall, men sedan ett par år tillbaka är där flera dagar i veckan Cirkus Skansen.

Det är en cirkus vars föreställningar riktar sig till barn. Fokus ligger på akrobater och diverse clowner. Men du kan också få se klassiska styrkedemonstrationer och pirater som en del av den populära föreställningen.

Cirkus Brazil Jack

Ännu en cirkus med fantastiska artister som år efter år levererar en cirkusföreställning i världsklass som imponerar på hela familjen är Trolle Rhodin’s familjecirkus Cirkus Brazil Jack. Cirkusen har hållts levande i över 100 år och är en av världens äldsta ännu aktiva cirkusar. Har ni tur så är Cirkus Brazil Jack på turné i Stockholm just nu!

Share:

author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *