Kontaktuppgifter

Nybrogatan 26, 114 39 Stockholm

Du kanske har sett poliser bära batonger och tänkt: ”Wow, det ser ut som ett riktigt kraftfullt vapen”. Du har rätt, det är verkligen kraftfulla vapen. Men de används inte alltid på ett våldsamt sätt. Det finns faktiskt ett antal olika scenarier där poliser använder batonger. Låt oss ta en titt på några av dessa tillfällen.

För att avvärja aggressiva hundar

Om en polisman håller på att gripa någon och en aggressiv hund kommer springande mot honom eller henne kan han eller hon använda sin batong för att avvärja hunden. Detta görs genom att hålla den framför sig med den spetsiga änden riktad utåt. Förhoppningen är att hunden ska avskräckas.

Att avbryta ett slagsmål

Om två personer slåss och en polis behöver avbryta bråket kan han eller hon använda sin batong för att slå en eller båda de inblandade personerna i bråket. Detta sker vanligtvis om de inblandade personerna inte svarar på verbala kommandon.

För att skingra en folkmassa

I vissa fall använder poliser sina batonger för att skingra en folkmassa. Detta görs vanligtvis genom att slå i marken med batongen. Förhoppningen är att ljudet ska skrämma folk och få dem att lämna området.

För att gripa en misstänkt person som inte samarbetar

Om en polis försöker gripa en misstänkt person och den misstänkte inte samarbetar kan han eller hon använda batongen för att slå den misstänkte för att få honom eller henne att samarbeta. Detta görs vanligtvis i benen eller armarna.

Att bryta sig igenom ett fönster eller en dörr

I vissa fall måste poliser bryta sig in genom ett fönster eller en dörr för att komma åt en misstänkt person. De kan göra detta genom att slå på glaset med sin batong.

För att nå någon som är utom räckhåll

Om en polis behöver nå någon som är utom räckhåll för honom eller henne kan han eller hon använda batongen för att slå till personen. Detta görs vanligtvis i benen.

För att försvara sig mot en angripare

Om en polisman blir attackerad kan han eller hon använda batongen för att försvara sig. Detta görs vanligtvis genom att slå angriparen med batongen.

Slutsats

Som du kan se finns det flera olika anledningar till varför poliser använder batonger. Och i de flesta fall används de faktiskt inte för att slå människor, de används i första hand som försvarsverktyg. Så nästa gång du ser en polisman med en batong, var inte rädd! De gör bara sitt jobb.

Alternativ till batong

Det finns alternativa försvarsprylar som fyller samma funktion som en batong. Exempelvis finns produkten Baseflash att köpa online. Baseflash fungerar bra både som batong och ficklampa

Share:

author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *